Macaristan'da Geleneksel Okçuluk Buluşması

Macaristan'da Geleneksel Okçuluk Buluşması

16 Şubat 2009 Pazartesi

Macaristan'ın Törökbalint şehrinde, 13-14 Şubat 2009 tarihleri arasında Macar Geleneksel Okçuluk Buluşması (MHIT)'nın ikincisi gerçekleştirildi. Buluşmaya 23'ü uluslararası olmak üzere, 84 sporcu katıldı. Ev sahibi Macaristan'ın yanı sıra Türkiye, Fransa, Sırbistan, Slovakya ve Romanya'nın katıldığı buluşmaya Japonya da seminer amacı ile katıldı. Ülkemizin de Z. Metin ATEŞ, Şafak TAVKUL, Dr. Y. Metin AKSOY ve Ali KILIÇ tarafından temsil edildiği etkinlikte seminerler, müsabakalar ve kültürel faaliyetler gerçekleştirildi.

Buluşmanın ilk gününde şehrin Kültür ve Fuar Merkezinde bir araya gelen katılımcılar, Türkiye, Polonya, Fransa ve Japonya temsilcilerinin okçulukla ilgili yaptığı sunumları izledi. Türkiye'den Ateş ve Dr. Aksoy'un yaptığı iki ayrı sunum izleyicilerin büyük ilgisi ile karşılandı.

Sunumların sonunda sahneye çıkan Macar ev sahibi Pal Posta, oğlu ile birlikte “Eğri Kalesi Şarkısı”nı seslendirdi. Ardından sahneyi alan Türk ekibi önce “Estergon Kalesi” ve ardından seslendirdiği iki Macar türküsü ile kabalığı coşturdu. Gece, Macar ve Türklerin birlikte çalıp-söylediği “Üsküdar'a giderken aldı da bir yağmur” ile noktalandı.

İkinci günü tamamen müsabakalara ayrılan etkinlikte geç saatlere kadar süren yarışmalar sonucunda kazananlara ödülleri verildi. Büyük erkeklerde Nagy Ferenc, genç erkeklerde Posta Csongor (12), büyük bayanlarda Fejös Klara, genç bayanlarda Keszi Viktoria (15) birinci oldular. Uluslararası Arpad kupasını kazanan Arany Laszlo olurken, Türk temsilcisi Aksoy 4. oldu.

Katıldıkları etkinliğin ülkemiz adına çok yararlı geçtiğini belirten Z. Metin Ateş, “Macaristan'da hem eski dostlarımızı pekiştirme, hem de yeni ilişkiler tesis etme olanağı bulduk. Bu tür etkinliklerde ülkemizin, okçuluğumuzun kültürünü dünyaya aktarma fırsatı yakalıyoruz ve çok da ilgi görüyor. Umuyorum ülkemizde de hak edilen ilgiyi gelecek birkaç yılda yakalayacağız” şeklinde konuştu.

Etkinliğin yapıldığı şehrin adı "Törökbalint", Türk (Török) ve Valentine (balint) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.


Video



Kaynak belirtmek şartı ile içeriği kopyalayabilirsiniz. Kemankeş® markası tescillidir ve tüm hakları saklıdır.